2016. december 18., vasárnap

Mézeskalács sütés és karácsonyi manikűr

Scroll down for english version

Karácsonykor a mézeskalács készítés nálam alap. Megőrülök a karácsonyi illatokért, különösen a mézeskalácsért, ha valamire ráírják, hogy mézeskalács ízű/illatú, nekem ezzel már el lehet adni.:)


Így sikerült megvennem a Lipton limited edition Gingerbread teáját is nemrég - ami mézeskalács ízesítésű és limitált egyben, engem ezzel már megvettek.:) És akkor ott van még a Yamuna Téli álom karácsonyi kollekciója, ami szintén mézeskalács illatú. Őszintén szólva csak az illata miatt vettem meg, mert azért teljesen odavagyok, magával a testápolóval nem vagyok teljesen elégedett - tudjátok, vannak azok a testápolók, amit ahogy elkezdenél eldolgozni, egyre fehérebb lesz és csak fehéredik, ahogy kenegeted és egy örökkévalóság, mire beszívódik... Na, eddig két testvajat próbáltam a Yamunától, ezek pont ilyenek. 

És akkor végezetül ott van a mézeskalács sütemény, amit egyszerűen imádok megsütni minden évben, főleg amióta megtaláltam a tökéletes receptet. Ezt szeretném ma megosztani veletek, a végén pedig lesz egy karácsonyi manikűr is.:) Nem is rossz ötlet, hogy leírom itt, mert őszintén szólva minden évben fel kell túrnom a lakást, hogy megtaláljam a papírt, amin le volt írva a recept és mindig csak később jut eszembe, hogy valahol a gépemen is megvan... Na mindegy, kezdjük is el.:) Nem tudom pontosan, hogy kitől származik a recept, de egyébként nagyon sok hasonló verzió kering a neten, szóval nem hinném, hogy egy családi titkot fednék fel.:)

És akkor a hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt (ha szeretnéd, hogy sötétebb legyen a tészta, két evőkanállal kevesebb lisztet tegyél bele és adj hozzá két evőkanál kakaót)

  • 20 dkg porcukor

  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék - figyelem! Ezt csak szigorúan mézeskalács függők alkalmazzák, a hivatalos recept szerint csak két kávéskanál kell...

  • 2 kávéskanál szódabikarbóna

  • 2 egész tojás

  • 2 evőkanál puha margarin (kb 1/3 kocka)

  • 20 dkg méz - itt el kell mondanom, hogy a bolti méz nem az igazi, én házi mézet szoktam venni, most például egy termelőtől vettem a céges karácsonyi vásárunkon. Sokkal puhább lesz tőle a mézeskalács.

  • Ha valaki szeretne, rakhat bele még egy kevés vaníliás cukrot.
Igazság szerint én a fentiekhez képest másfélszeres vagy kétszeres adagot szoktam sütni.

Elkészítés:

A porszerű anyagokat összekeverjük egy edényben, majd félretesszük.

A margarint és a mézet beletesszük egy mikrózható edénybe, és felmelegítjük annyira, hogy folyós legyen (ne legyen túl meleg, mert a tojásokat ebbe kell beleütni). Szóval a felmelegített anyagba beleütjük a két tojást és kicsit elkeverjük. A porszerű anyagokat kézzel összegyúrjuk ezzel a folyós állagú anyaggal. Nejlonzacskóba kell tenni és egy napot pihentetni szobahőmérsékleten.

(Azért a képen ott van a reggelim és a kávém is az összhang kedvéért.:D)

15628693_10211851216219619_1636161820_o.jpg

Másnap elkezdünk dolgozni a tésztával, az egész természetesen nem fog elférni a gyúródeszkán, ezért több részre szedjük és 2 mm vastagságúra nyújtjuk. Kiszaggatjuk a mézeskalácsokat és sütőpapírra tesszük - én nem szoktam vajazgatni, amúgy Rossmann saját márkás sütőpapírt használok, ami nagyon jó minőségű, miközben cserélgetem a két tepsit, a papírt nem is szoktam cserélni, mert nem ég le rá a tészta. 180 fokon, légkeverésen 5 percig sütjük. Nagyon kell figyelni, mert gyorsan sül, nem szabad túlsütni, mert keserű és kemény lesz. 

Először puha, ahogy kivesszük és csak kicsit keményedik meg, ahogy kihűl, gyakorlatilag tökéletes lesz az állaga.:)

Egyébként kiszúró formákat rengeteg helyen lehet kapni, nekem van pár darab, ami szerintem lehet úgy 20-30 éves, de minden évben veszek újakat. Például a képen látható hintaló egy barátnőmtől volt kölcsön, de a Butlersben kapható, a Facebook és még sok másik formát Bécsben vettem a karácsonyi vásáron. Illetve azok a színes, lenyomós formák a Westendből vannak egy karácsonyi sütis pultból.

Díszítéshez készíthettek természetesen cukormázat, én most a Dr. Oetker színes dekortollait vettem meg, a Csoki- és karamellízűt, valamint a 4 színű cukormázat. Nagyon egyszerű használni őket, de használat előtt nem árt meleg vízbe állítani, hogy könnyebb legyen kinyomni a mázat a tubusból.

A mézeskalácsot régi fém kekszes dobozokban szoktam tárolni, hogy puha maradjon.

És akkor a kész mű (kattints a képre a galériához):









Lássuk akkor a karácsonyi manikűrt:

Mi más lenne, mint mézeskalácsos nyomdázás?:) Amit használtam:
  • Moo Moo's Signatures - The Unwanted Visitor

  • Moyou London - Festive collection 45, 47 nyomdalemezek

  • MDU - Frapuccino nyomdalakk









Remélem tetszett a mai bejegyzés, még jövök karácsonyi manikűrökkel és az ünnepek után jövök egy nagyon izgalmas bejegyzéssel is.:)

English version

For me baking Gingerbread at Christmas is essential. I'm crazy for Christmas scents like gingerbread. When something has gingerbread written on it, I will surely buy it!:D

That's why I bought Lipton's limited edition gingerbread tea recently - which has gingerbread flavour on one hand and on the other hand it's limited edition; these two are my favourite things.:D And then there is the Christmas collection from Yamuna - Winter dream, however I'm not really impressed by the body butter. You know there are those body lotions which gets whiter and whiter as you try to use it and your skin simply doesn't drink it in. To be honest I only bought this because of its gingerbread scent but I don't like the formula.

And then there is the gingerbread itself which I bake each and every year before Christmas since I found the perfect recipe. Today I would like to share this with you and at the end there will be a Christmas mani as well.:) Not a bad idea that finally I write this down and will have it electronically because each year it takes ages until I find the printed version... But let's start now! I don't know exactly where the recipe is from, but there are very similar ones on the internet so I don't think I will share a family secret.:)

What you will need:
  • 600 g plain flour (if you want your gingerbread a bit darker, take out 2 tbsp flour and add 2 tbsp cocoa)

  • 200 g powdered sugar

  • 1 pack of gingerbread mix - attention!!! This quantity is only for the gingerbread-addicts, the original recipe contains only 2 coffee spoons)

  • 2 coffee spoons of bicarbonate of soda

  • 2 eggs

  • 2 tbsp butter

  • 200 g honey

  • As an extra you can add vanilla sugar
Sift together the flour, powdered sugar, gingerbread mix and the bicarbonate of soda and blend them together.

In a microwave melt a bit the butter with the honey but it should not be too hot because you have to beat the eggs into this. After you mix the powder with the liquid and you should mix it with your hands. After it's done, you should put it in a bag and wait one day before start working with it.

15628693_10211851216219619_1636161820_o.jpg

Preheat the oven to 180C on the next day.

Roll the dough out to 2 mm in thickness on a lightly floured surface. Using cutters, cut out the gingerbread men shapes and place on the baking tray, leaving a gap between them. Bake only for 5 minutes, but pay attention not to bake it longer otherwise it will be hard and bitter.

You can buy cutters on a lot of places, I have some which are very old, but I bought some in the Vienna Christmas market as well.:)

After the gingerbread is cooled you can decorate it with icing and cake decorations. This year I bouth some Dr. Oetker decor pens, which are very easy to use and they are sooo colourful!:)

I usually keep the gingerbread in old cookie boxes so they will remain soft.

And you can see the final result in the picture gallery above.:)

Let's see the Christmas manicure then. What else could it be if not a gingerbread stamping?:) I used the following products:
  • Moo Moo's Signatures - The Unwanted Visitor

  • Moyou London - Festive collection 45, 47 stamping plates

  • MDU - Frapuccino stamping polish
Please see the pictures above.

I hope you enjoyed this post, I will still upload a few holiday manicures and after Christmas I will bring you a very exciting post.:)

2 megjegyzés:

  1. Olyan szuperek ezek a mézeskalácsok ❤❤

    VálaszTörlés
  2. @Agnes Mdolla: Köszi!!!:) Imádom megsütni őket!!!!:D És gyűjtöm a formákat is.:)

    VálaszTörlés