2017. január 25., szerda

Kis körmös határozó

16326134_10212229267790672_467607199_o.jpg

Scroll down for english version

Amikor elkezdtem felfedezni az indie lakkok világát, rengeteg kifejezést nem értettem. Például azt sem, hogy mi az az indie lakk.:)

Éppen ezért úgy döntöttem, hogy összeírom egy kis "szótárba", hogy mit jelentenek ezek a kifejezések. A terv az, hogy ez folyamatosan bővüljön, így ha valamit hiányoltok innen, csak szóljatok és beleírom. Most ennyit tudtam összeszedni, de szerintem egy kezdő lakkimádónak nagyon hasznosak lehetnek a következők.

Néhány kifejezés marad angolul, mert szerintem nincs is magyar megfelelőjük, de azért ahol lehetett, magyarul írtam őket. Minden képen az én manikűrjeim vannak.

A köröm

Szerintem kezdjük az alapoknál. A köröm nem más, mint egy rugalmas szaruréteg, ami a körömágyhoz tapad, ez a bőr irharétegének módosult része (pacsi a Wikipédiának). Különböző funkciókat tölt be, mint például az ujjak védelme, vagy segítség tárgyak megfogásában. 

Na persze azt is sokszor jelzi a körmünk, ha valamilyen betegségünk van, ezért érdemes odafigyelni az elváltozásokra.

Na de mi a legjobb a körmökben? Hogy ki lehet festeni őket!:) Nem, nem kell megijedni, a körömlakk NEM károsítja a körmöket. A körmeid nem a levegőből nyerik a táplálékot, hanem a véredből, nincsenek rajta pórusok, tehát ha valaki a szívéhez kap, hogy úristen, te évek óta fested a körmöd szünet nélkül, nem kéne pihentetni? Akkor szépen magyarázd el neki, hogy bizony, és ezzel véded a körmeidet, ugyanis a plussz réteg körömlakk nem gyengíti, hanem erősíti a körmöket. Például ha nincs kifestve és úgy áztatod vízben, az kifejezetten gyengíti őket. Szintén nem káros egyáltalán, ha besárgul a lakktól a körmöd - itt most persze arra gondolok, hogy egy erősen pigmentált lakk elszínezi, nem arra, ha valami betegséget szedsz össze. Ez a sárga szín ugyanis a minőségén nem változtat, idővel majd lenő.

Indie lakk

Az indie lakkok 100%-ig kézzel készült lakkok, nem találhatóak meg a drogériák polcain. Ezek a márkák általában kisebb vállalkozásokból növik ki magukat, drágábbak is sokszor, mint drogériás társaik. Gyakran a különböző social médiákat használják a márka népszerűsítésére, leggyakrabban az Instagramot. Legtöbbször interneten rendelhetők meg az adott márka saját honlapjáról, vagy viszonteladóktól, mint nálunk a Nailmail vagy a Nailland Magyarország. Indie márka például a Picture Polish, Colors by Llarowe, Il était un vernis, Moo moo's signatures, stb. 

Ezek a márkák sokszor együttműködnek bloggerekkel és alkotnak meg közösen egy-egy új lakkot, az a nagy álmom, hogy egy nap nekem is legyen ilyen. Na persze valószínűleg ez csak álom marad.:)

Big-3/4/5 free lakkok

Nyilván egy körömlakkban sokféle kémiai összetevő található, ezek közül van, ami károsabb, van ami kevésbé káros akár a viselőjére, akár a környezetre. A Big-3/4/5 free kifejezés arra utal, hogy milyen káros összetevőtől mentes az adott lakk. Nyilván minél magasabb ez a szám, annál kevesebb káros anyag található a lakkban. Ha nagyon szeretnétek, rákereshettek ezen anyagok nevére, de őszintén szólva most nem kémia órát akartam tartani.:)

Alaplakk, fedőlakk (Base coat, Top coat)

Oké, ez nagyon alap, de amikor elkezdődött a lakkmániám, fogalmam nem volt ezek létezéséről. Talán láttam már őket drogériákban, de sosem értettem, minek szenvednék még ezekkel is. Pedig ez igazán megváltoztathatja a lakkozás élményét! Az alaplakk azért fontos, mert egyrészt megakadályozza, hogy elszíneződjön a körmöd egy erősebben pigmentált lakktól (köszi CBL Gemini rising, hogy fél évig totál sárga körmeim lehetettek...:)), másrészt tartósabbá teszi a lakkot. Mindezeken felül, ha valamilyen körömerősítőt használsz alaplakknak, azzal még jót is teszel a körmeidnek. Továbbá léteznek már lehúzható alaplakkok, amik nagyon hasznosak, ha nem szeretnél a glitteres lakkok lemosásával szenvedni.

A fedőlakk felfedezése után nálam egy teljesen új világ kezdődött. Az Everglaze és a Seche vite gyorsszárító fedőlakkjaival (mindkettő kapható itthon) nem kell órákat várni, hogy kész legyen a manikűr, 10 perccel a felkenés után már mehet a teregetés, mosogatás.:) Na jó, azért persze vigyázzunk még egy ideig, mert ha nagyobb behatás éri, elmozdulhat a lakk, de tényleg sokat számít. És persze a fedőlakk is növeli a tartósságot. 

Holografikus lakkok

A holo lakkok lényege, hogyha valamilyen fény éri őket, akkor a szivárvány minden színében pompáznak. Alapvetően két típusa van, a lineáris és a szórt holo. Először képtelen voltam megkülönböztetni ezeket, pedig nagyon egyszerű.:) A lineáris holonál tényleg látod, ahogy a szivárvány megformálódik a körmön, a szórt holonál viszont ez a szivárványos csillogás nem ilyen szabályos, hanem szinte egy nagy össze-visszaság. De képekkel bemutatva talán még egyértelműbb lesz.
Krém lakkok (Creme polishes)

Elég egyszerű kategória, egy általában nagyon jó fedésű, mindenféle csillogástól mentes, fényesre száradó lakkról van szó.

14724126_10211183162478693_1876606712_o.jpg

Jelly, Crelly lakkok

Na ez a két kategória a halálom. Legalábbis én mindig keverem őket. De a hivatalos definíció szerint a Jelly lakkok (nem összekeverendő a géllakkal) olyan színes lakkok, amelyek viszonylag gyengébb fedésűek, így rétegezni kell őket, de lehet, hogy még így is valamennyire átlátszóak maradnak. Ezzel szemben ha a crelly lakkot rétegezzük, akkor elérhető teljes fedés, de annyira mégis átlátszó marad, hogy például a glittereket szépen kiemelje.

Duokróm/Multikróm lakkok

Attól függően, hogyan fordítjuk a kezünket és hogyan éri a fény a körmöket, 2 vagy több szín között váltakozik a lakk színe.

13016438_10209624633196435_1539542144_o.jpg

Mágneses lakkok (Magnetic nail polish)

Jaj, ők nagy kedvenceim!! A mágneses lakkokban fémrészecskék vannak és ezek aktiválódnak, ahogy mágnest tart a lakk fölé az ember. Rengeteg féle mintát lehet kialakítani különböző mágnesekkel, ebay-en sokféle mágnest megrendelhetünk.

13275423_10209925185030043_272027826_o.jpg

Franken lakk

Amikor különböző lakkokat keverünk össze tetszés szerint, hogy kapjunk egy új színt. Kísérletezésre fel!:)

Na kitaláljátok, kiről nevezték el ezt a technikát?:)

Körömágy védő (Liquid latex)

Egy olyan folyékony anyag, amelyet a köröm köré kenünk, gyorsan megszárad és védi a bőrt a lakktól, amíg alkotunk valamit. Ha végeztünk, csak szimplán lehúzzuk. Itthon is kapható több változat, én a Moyra körömágyvédőjét nagyon szeretem.

Köröm sablonok (Nail vinyls, nail tapes, nail stencils)

Olyan matricaszerű sablonok, amelyeket a körömre ragasztva és azt lefestve, majd lehúzva különböző mintákat kaphatunk. Van, amelyik matricát rajtahagyhatjuk a körmön és az adja ki a mintát, van amelyik arra való, hogy azt lefestve, majd lehúzva a körmömről kapjuk meg a kívánt mintákat. Népszerű márka a Whats Up Nails, amelynek a sablonjait akár a Nailland Magyarországnál is beszerezheted.

Dry brush

Erről a nagyon egyszerű, de annál látványosabb technikáról már írtam korábban, a lényege, hogy nagyon száraz ecsettel alakítunk ki mintákat a körmön.

15991644_10212087363763160_653528142_o.jpg

Water marble

Na ez az a technika, amit a mai napig nem sikerült tökéletesítenem. Bár bevallom őszintén, nem is kísérleteztem vele túl sokat, nem túl könnyű. A lényege, hogy egy pohár szobahőmérsékletű vízbe körömlakkot csepegtetünk, egymás után különböző színeket, majd kialakítunk egy mintát, amit átviszünk a körömre. Így leírva tuti érthetetlen, de itt találhattok róla egy jó videót.

Nekem eddig ez az egy többé-kevésbé sikeres watermarble technikával készült manikűröm van:

14247767_10210833952428660_1739459077_o.jpg

Dry marble

Hasonló, mint a water marble, csak ehhez nem kell víz, sokkal egyszerűbb technika. Valójában ezt is el lehet többféleképpen készíteni, például, amikor a még meg nem száradt körömlakkra rácseppentesz egy másik lakkot és egy fogpiszkáló segítségével alakítasz ki mintákat. De a kedvencem az a verzió, ami számomra egyben a legegyszerűbb, amikor valamilyen felületen keverem össze a lakkokat és nyomdafejjel viszem fel a körmömre. Ezt a technikát a The Nailasaurus blogról lestem el.:)

13262254_10209893171669729_2819103_o.jpg

 Vizes matrica (Water decal)

Ez a körömdíszítő "matrica" egy speciális papírra nyomtatott minta, amelyet vízben tudunk leoldani, majd a körömre illeszteni. Utána még van vele egy kis munka, ugyanis ezek nem úgy tapadnak, hogy csak szimplán ráragadnak a körömre, de egy kis acetonba mártott ecsettel a széleit ráigazíthatjuk a körömre. Erről is belinkelek nektek egy videót, hogy könnyebb legyen elképzelni (Tejóég, de hosszú volt itt a körmöm! Most épp kis csutkák). 

14551049_10211064795159584_1093681248_o.jpg

Drip marble

Még egy csalós technika, vagyis alternatív verzió a water marble-re. Egy szilikon lapra, vagy akár egy iratrendező, lefűzhető tasakra (közismertebb nevén "bugyi") néhány csepp lakkot teszünk, majd ezekbe a cseppekbe egy másik színt, majd egy harmadikat, stb. Ezután úgy mozgatjuk a tasakot, hogy összefolyjanak a színek. Hagyjuk megszáradni, lehúzzuk, majd úgy visszük fel a körömre, mint egy water decal-t. Itt találhattok egy videót erről a technikáról.

Blobbicure

Nálam ez a kategória nyerte a "leghülyébb nevű manikűr" versenyt. Ennek ellenére egy nagyon egyszerű technikáról beszélünk. Fesd ki a kívánt színnel a körmöd, de még mielőtt megszárad, egy másik színnel tegyél pöttyöket a lakkra, látni fogod azonnal, ahogy szétterjed a még nedves lakkban egy érdekes mintát kialakítva. A lehetőségek száma végtelen! Íme egy videó a kedvenc videósomtól, hogy könnyebb legyen ezt megemészteni.:)

Nyomdázás, fordított nyomdázás (Nailstamping, Reverse stamping)

Huh, már mióta ígérem, hogy lesz erről egy külön bejegyzés. És tényleg lesz is, de egyszerűen nem volt még időm lefotózni és megírni, mert mindig közbejön valami. De ami késik, nem múlik.:)

Na de a nyomdázás valójában egy körömdíszítési technika, amellyel előre megadott mintákat vihetsz fel könnyedén a körmödre. Kell hozzá egy nyomdalemez, amin a minták vannak és egy nyomdázó, amivel felveszed a mintát a lemezről és amivel átviszed a körmödre. Nem árt persze, ha nyomdalakkod is van, ezek általában sűrűbbek, mint a normál lakkok, de sokszor azokkal is jól lehet nyomdázni. Már sok nyomdázott manit láthattatok nálam, így most nem rakok be külön képet, de ígérem, nemsokára tényleg lesz egy ilyen bejegyzés.

Fordított nyomdázásról akkor beszélünk, ha azután, hogy felvettük a mintát a nyomdáról, még ki is festjük és gyakorlatilag egy körömmatricát készítünk. Éppen ezért imádom a nyomdázást, mert a lehetőségek száma végtelen!:) Bevallom, a fordított nyomdázást ritkábban alkalmazom, mert időigényes, de a végeredmény csodaszép lehet. Íme az egyik ilyen művem (ezt valami versenyre készítettem és kivételesen a jobb kezemet fotóztam, mert a bal béna lett):

14488809_10210981145988407_919246844_o.jpg

Szintén jó technika, ha nyomdázás után a körmön festjük ki a mintát, például akrilfestékkel.

14807994_10211284001599608_726234961_o.jpg

Színátmenetes körmök (Gradient nails)

A kedvenc technikám!!!:) Én általában 3 színnel készítem. Itt már írtam erről a technikáról, de alapvetően a lényeg, hogy egy sminkszivacsra felviszünk egymás után több színt, nem baj, ha ezek összefolynak kicsit, így szebb lesz a hatás. Ezután pedig elkezdjük a körömre ütögetni a színt (amit már egy világos alapszínnel lekentünk), ezt addig csináljuk, amíg egy szép, színátmenetes hatást nem érünk el.

16357867_10212244489131196_1520625942_o.jpg

Van ennek egy körkörös változata is, ahol belülről kifelé, körkörösen halad a színátmenet, erről hoztam nektek most egy képet.

13262076_10209873216570864_1548074198_o.jpg

Remélem tetszett ez a bejegyzés, és nyugodtan szóljatok, ha valamit kihagytam belőle és érdekelne!:)

Források: 

http://mdolla1981.blogspot.hu/

http://www.kbshimmer.com/

http://www.blackcatnails.com/

Wikipedia

English version

When I started to discover the world of indie nailpolishes I did not understand a lot of terms, like what is an indie polish.:)

That's why I decided to gather the most common terms to a dictionary. The plan is to continuously update this dictionary, so please let me know if you miss something from this list. I hope you will find this useful, you can find all the pictures above.

The nail

Let's start with the basics. The nail is a flexible plate made of keratin which sticks to the nailbed (thanks Wikipedia). It has different functions like protecting the fingertips, helping people to grab things.

Sometimes it can also warn you that you have some kinds of illness, so take care of the signs.

But what is the best thing about nails? That you can paint them!:) Don't be afraid, nailpolish does not harm your nails. Your nails gets everything they need from your blood and not from the air, there are no pores on it, so if someone says to you that you should give a break to your nails and not paint them, do not believe it!:) Nailpolish strenghtens your nails, if your nails soak a lot of water for instance because you did not paint them, that can weaken the nailplates. It's not harmful either if they are yellow - of course I mean by this that they are yellow because of a well pigmented nailpolish, not an illness. That will not change its quality.

Indie nailpolish

These are 100% handmade polishes and cannot be found in the stores. They usually grow out of small businesses and can be more expensive. In a lot of cases these brands use the different social medias like Instagram to promote their products. You can buy these polishes from the website of the product or from nail stockists around the world, like Nalmail Hungary or Nailland Hungary. Such brands are Picture Polish, Colors by Llarowe, Il était un vernis, Moo moo's signatures, etc.

Sometimes they collaborate with big bloggers to create a unique nailpolish, it is one of my dreams to have such a collaboration shade. But I guess this will remain a dream..:)

Big-3/4/5 free polishes

There are a lot of chemicals in a nailpolish and sometimes it can be harmful for the people, like it can cause allergic reaction, on the other hand it can be harmful for the environment. The Big-3/4/5 free polishes do not have that many chemicals as other brands. You can google these but I did not want to give a chemistry lesson.:)

Base coat, top coat

This is very basic, but when I started to fall in love with nailpolish, I didn't understand why I should use these... But then I realized, they are real gamechangers! A base coat is important because on one hand it prevents your nails from staining (thanks CBL Gemini rising for giving me those yellow nails....:)), on the other hand they make nailpolish last longer. Even better if you use a nail strengthener as a base coat. You can also buy peel-off base coats if you want to spare some time for yourself when removing a glitter nailpolish.

The world changed to me when I started using a fast drying top coat. With Everglaze or Seche vite top coat you don't have to wait hours to start washing the dishes or do the laundry.:) Of course you have to take care, but at least after 10 minutes you are free to go.:) And of course it also makes your nailpolish last.

Holographic polishes

The thing about holo polishes if they get any direct light they will show you all colours of the rainbow!:) There are two types of it: linear and scattered holo. First I could not make a difference, but I realized actually it's quite easy. On a linear holo polish you can actually see a rainbow forming on your nails, unlike a scattered holo where this shine is not that regular, you can see the colours scattered on the polish.

Creme polishes

It's a quite simple category, they are usually opaque in 1-2 coats and have a shiny finish without any holo effect.

Jelly and crelly polishes 

Ah, I still mix these categories.... But based on the official definition jelly (not gel) polishes are colourful polishes which are quite transparent and you have to layer them to get a less transparent finish. Crelly polishes however can be layered to be fully opaque but they still leave glitters visible.

Duochrome/Multichrome polishes

Depending on how we turn our hands and how light reaches the nails the polish will change colour.

Magnetic nail polish 

I really love them! They have small metal particles which activate once you put a magnet above the polish. You can create different patterns by using different magnets which you can order from ebay as well.

Franken polish

When we mix several polishes to get a new colour. Let's invent something new!:)

So can you guess who this technique was named about?:)

Liquid latex

We just paint it around the nails and this will protect the skin until we create a nailart. Can be easily peeled off. My favourite one is from Moyra.

Nail vinyls, nail tapes, nail stencils 

They are sticky tapes which you can use to create patterns on the nailpolish using an other polish. We can also leave sometimes the stencil on the nail which will give a nice pattern in itself. A very popular brand is Whats Up Nails.

Dry brush

An easy nail art technique I already wrote about here. You just use a very dry brush to create nice patterns on your nails.

Water marble

This is not easy at all although I did not try it many times. The main thing about it that you should drop nail polishes into clear water and then you can create patterns on the surface of the water and then you transfer this pattern to your nails. This does not sound that easy, so here is a video which might help you.

Dry marble

Similar to water marble but instead of using water you use a solid surface, eg. a silicone mat to create your pattern, you can use a toothpick for this for instance. Then you can transfer the pattern in several ways to your nails, my favourite version is using a stamper, I saw this technique at The Nailasaurus blog. 

Water decal 

This technique involves a pattern which is printed on a special paper. You put this pattern into water for a few seconds and you can transfer it to your nails. Usually you still need to do some cleanup with an acetone-dipped brush to make it perfect. You can find here a great video which helps how to apply a water decal.

Drip marble

One more cheat technique instead of water marble. We can use a silicone mat for instance for this. We drop few drops of a nailpolish, then drop some other colours on it and then we mix them until we get a nice pattern. After drying we can transfer that to the nails and it acts like a water decal. You can find a nice video about this technique here.

Blobbicure

Aaaaand here's to the winner of the stupidest nailart technique name!:) But despite of the name it's a very easy technique. Just paint your nails with the desired colour and still before it dries put drops from another colour of nail polish to the wet one and you will see it spreading around designing a nice pattern. Hundreds of possibilities! Here you can find a tutorial from my favourite youtuber.

Nailstamping, reverse stamping 

I know, I promised already several times that there will be a separate post about this. And there will be, but I still didn't have time to do it.

This is also a great technique, you can transfer predetermined patterns to your nails. You need a stamping plate which has the patterns on it and a stamper which transfers them on your nails. You will also need some stamping polishes, these are thicker than normal polishes, but sometimes you can use those for stamping as well. You could see a lot of manicures already on the blog using stamping but I promise soon there will be such a tutorial post.

We can talk about reverse stamping if we colour somehow the pattern before we transfer it to the nail, actually we create a decal this way. That's why I really love stamping, because you have thousands of opportunities!:) I don't use it often because it takes a lot of time for me, but the result can be stunning! 

Also can be a great technique if we colour the pattern on the nails with acrylic paint.

Gradient nails

My favourite technique!:) I usually use 3 shades to create it. I wrote about this before here, but the thing is that you should use a make-up sponge, it can be a cheap one from a drugstore. So we apply the polishes on the sponge right after each other, it's okay if they overlap because the effect will be nicer then. Then we dab the colours on the nails a few times until we get the desired effect.

It has a version called radial gradient where the gradient starts from the center in a circular pattern.

I hope you enjoyed this post, please let me know if you miss something from the list!:)

Sources used:

http://mdolla1981.blogspot.hu/

http://www.kbshimmer.com/

http://www.blackcatnails.com/

1 megjegyzés:

  1. Szuper bejegyzés, örülök, hogy megírtad. Én nagyon hasznosnak találtam, azért is, mert jó megnézni,hogy egy-egy lakk/technika milyen, mielőtt teljes hülyeséget írnuk róla :)
    Közben eszembe jutottak a holo és mindenféle pigment porok....

    VálaszTörlés